athinaikanews.gr
Mitsotakis Rama 640x426
ΑΘΗΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα: Προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ η υπόθεση Μπελέρη

Κοινοποίηση

Σε λεπτές γραμμές κινούνται πλέον η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο σημερινό συμβούλιο Μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER), η Ελλάδα προειδοποίησε ουσιαστικά ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ένωση, αν δεν αποφυλακιστεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Αναφέρει επιπλέον ότι, από εδώ και στο εξής, η στάση των Τιράνων στην υπόθεση Μπελέρη θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήδη από τον Οκτώβριο δεν έχει συναινέσει στην αποστολή της επιστολής των «27» για άνοιγμα μιας σειράς Κεφαλαίων στην αφετηρία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλευρά της Αθήνας τοποθετείται αιχμηρά επί του θέματος. Στη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο Κυριάκο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο RRF, στο θέμα της ενέργειας.

Διότι, όπως είπε, “πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε την γεωπολιτική μας θέση”, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι “πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά”.

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι και η Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

ΠΗΓΗ: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Oμάδα Σύνταξης

Εκλογές 2023: Οι υποψήφιοι από τον Απόδημο Ελληνισμό στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων

Oμάδα Σύνταξης

Κλινικές μελέτες: Η Ελλάδα απορροφά μόνο 100 εκατ. ευρώ από τα 44 δισ. που επενδύονται στην Ευρώπη

Oμάδα Σύνταξης