athinaikanews.gr
Acropolis 1 1536x1055
ΑΘΗΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακρόπολη: Έρχονται αλλαγές στο επισκεπτήριο των τουριστών – «Το μνημείο δεν αντέχει περισσότερους από 20.000 επισκέπτες ημερησίως»

Κοινοποίηση

Την «χρυσή τομή» για «φρένο» στις ημερήσιες επισκέψεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χωρίς ταυτόχρονα να «αιφνιδιαστούν» οι τουρίστες και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αναζητούν το υπουργείο Πολιτισμού και οι θεσμικοί φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που συγκάλεσε η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, παρουσία της Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Γιώργου Διδασκάλου.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε μελέτη η οποία – όπως επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού – καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η ολοκληρωμένη προστασία της Ακρόπολης δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

Για τον λόγο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά ένα νέο σύστημα επισκέψεων τουριστών στην Ακρόπολη, αλλά μένει να οριστεί ο χρόνος έναρξής του, δεδομένου ότι – κατά την κυρία Μενδώνη – «η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ο ΟΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής του».

«Ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, καθώς το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος, είτε την 1η Αυγούστου είτε την 1η Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας, από την 1η Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

Δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00. Δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Στην τοποθέτησή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο».

Η υπουργός Πολιτισμού δεν άφησε ασχολίαστη και την «γκρίνια» από ορισμένες πλευρές για την αυξημένη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη, ακόμη και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για “ουρές”, δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα», είπε η κυρία Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με τις δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», τονίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση». Τόνισε «την ανάγκη “κοινωνικοποίησης” των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία», επισημαίνοντας ότι «η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

Ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21η Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνελήφθη 33χρονος που χτύπησε γιατρό στο νοσοκομείο Γρεβενών

Oμάδα Σύνταξης

Άλκης Καμπανός: «Όποιος τον έπληξε στον δεξί μηρό, τον οδήγησε στον θάνατο» κατέθεσε ο Γρηγόρης Λέων

Oμάδα Σύνταξης

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για το Πάσχα

Oμάδα Σύνταξης