athinaikanews.gr
Image00014 696x464
ΑΘΗΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακρόπολη: Η πρώτη παιδική χαρά κάτω από το βράχο

Κοινοποίηση

Μια υψηλών προδιαγραφών παιδική χαρά απολαμβάνουν, πλέον, οι μικροί Αθηναίοι κάτω από τον βραχώδη λόφο στην Ακρόπολη, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας. Πρόκειται για έναν νέο χώρο παιχνιδιού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το ανατολικό άκρο του βράχου και συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο. 

Η παιδική χαρά πλαισιώνεται από έναν καταπράσινο κήπο με ξεχωριστές φυσικές διαδρομέςΗ δημιουργία της από τον Δήμο Αθηναίων διαμορφώνει ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια και αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλης. Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι η επιλογή των φυσικών υλικών, τα οποία συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα που έχει σήμερα το πάρκο, καθώς και ο σεβασμός και ανάδειξη της γειτνίασης με τον βράχο της Ακρόπολης.

Η νέα παιδική χαρά δημιουργήθηκε εντός του Κήπου της Ακροπόλεως και έχει έκταση 2.440 τ.μ. Βρίσκεται κάτω από το ανατολικό άκρο του βράχου της Ακρόπολης, συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ μέσα από τον χώρο της ο επισκέπτης έχει μια πολύ ιδιαίτερη οπτική του βράχου και του τείχους.

Ασφαλές παιχνίδι σε έναν σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας στην «καρδιά» της πόλης

Οι περιοχές παιχνιδιού της παιδικής χαράς οργανώθηκαν σε δύο επίπεδα για να αξιοποιηθεί ολόκληρη η επιφάνεια του πάρκου. Ακολουθώντας το ιδιαίτερα επικλινές ανάγλυφο του χώρου, η μία περιοχή οργανώθηκε στο κατώτερο επίπεδο της παιδικής χαράς, που είναι προσβάσιμο και με αναπηρικό αμαξίδιο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Κεντρικό θέμα αυτής της ενότητας είναι η φάρμα. Ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι και ένα άλογο με κάρο τοποθετούνται μέσα στο πρανές, ανάμεσα στα δέντρα και -εκτός από το παιχνίδι με τον ίδιο τον εξοπλισμό- ενθαρρύνουν τα παιδιά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παιχνίδια ρόλων και ελεύθερο παιχνίδι.

Στον χώρο υπάρχει επίσης μια κούνια με κάθισμα τύπου «φωλιά» και ένα αισθητηριακό παιχνίδι ήχου και επικοινωνίας. Στη νότια πλευρά του, στο σημείο με την ωραιότερη θέα του βράχου της Ακρόπολης και δίπλα στη νότια είσοδο, οργανώνεται ένα πέτρινο καθιστικό. Από αυτό το σημείο οι γονείς των παιδιών έχουν ορατότητα στο μεγαλύτερο μέρος της παιδικής χαράς.

Στο πρανές στην Ακρόπολη που βρίσκεται ανάμεσα στο κάτω και το κεντρικό, ενδιάμεσο πλάτωμα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το νερό. Τοποθετείται ένα σύστημα με κανάλια που τα ίδια τροφοδοτούν με νερό μέσω μιας χειροκίνητης αντλίας. Τα παιδιά μπορούν να αποφασίσουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το νερό χάρη στις εναλλακτικές δυνατότητες των καναλιών. Δίπλα σε αυτή την κατασκευή δημιουργείται ένας βοτανόκηπος για την επαφή των παιδιών με τη διαδικασία της καλλιέργειας.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται στο ανώτερο επίπεδο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Εκμεταλλεύεται το επικλινές ανάγλυφο και διαθέτει εξοπλισμό παιχνιδιού που οργανώνεται σε μια κυκλική διαδρομή η οποία ξεκινά από το χαμηλότερο σημείο της περιοχής με δραστηριότητες αναρρίχησης και ισορροπίας για μετάβαση προς το ψηλότερο σημείο και τσουλήθρες για δραστηριότητα ολίσθησης ώστε να γίνεται η επιστροφή στο αρχικό χαμηλότερο σημείο. Στο ψηλότερο σημείο ολοκληρώνεται η ανάβαση προς την ωραιότερη θέα του βράχου της Ακρόπολης.

Στο ξέφωτο του ελαιώνα στην Ακρόπολη δημιουργήθηκε μια χωμάτινη «σκηνή» 40 εκατοστά ψηλότερη από το υπόλοιπο πλακόστρωτο και κερκίδες στην μία πλευρά της. Έτσι, ενθαρρύνονται οι άτυπες συναντήσεις θεατρικών και άλλων ομάδων καθώς και η οργάνωση ομαδικών παραδοσιακών παιχνιδιών (κουτσό, λάστιχο, κρυφτό, κυνηγητό, τυφλόμυγα) και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων.

www..citynow.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χρηματιστήριο: Άλμα 7,11% με εκρηκτική αύξηση συναλλαγών λόγω του αποτελέσματος των εκλογών

Oμάδα Σύνταξης

Άλκης Καμπανός: Συνεχίζεται σήμερα η απολογία του 1ου κατηγορούμενου

Oμάδα Σύνταξης

Με μεγάλη συμμετοχή η παρουσίαση του βιβλίου «Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα»