athinaikanews.gr
School Desk Sh 768x480 1
LIFE STYLEΑΤΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Αρσάκειο: Το bullying «μεταφέρεται» στους καθηγητές – Συνεδριάζει εκ νέου για την απόφαση

Κοινοποίηση

Την ώρα που το δικαστήριο ενέκρινε εν μέρει τα ασφαλιστικά μέτρα υπέρ του 15χρονου, ο οποίος δέχθηκε bullying στο Αρσάκειο, η απόφαση δεν εκδίδεται, ενώ θα ακολουθήσει και νέα συνεδρίαση του σχολείου.

Σε ένα σπιράλ αναβολών και καθυστερήσεων δείχνει να έχει μπει το θέμα της απόφασης για τους έξι μαθητές που ακινητοποίησαν με πετονιά στον λαιμό και στο σώμα έναν συμμαθητή τους, στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού στις 31/3/2023.

Περισσότερο από έναν μήνα μετά την απόφαση που φέρεται να έχει λάβει ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου για αποβολή των έξι μαθητών που «πρωταγωνίστησαν» στο βίαιο περιστατικό ενάντια στον συμμαθητή τους, το θέμα έχει «σκαλώσει» και η απόφαση δεν υιοθετείται.

Τι αναφέρει γονέας στην «Κ»

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν τα όσα αναφέρει στην «Κ» (υπό το καθεστώς της ανωνυμίας), γονέας που το παιδί του πηγαίνει στο ίδιο σχολείο.

Σύμφωνα με όσα μάς αναφέρθηκαν, χθες (08/05/2023), μεσημεριανή ώρα, το τμήμα του 15χρονου και των φερόμενων ως δραστών, άλλαζε αίθουσα για να παρακολουθήσει το επόμενο μάθημα. Εκείνη την ώρα, μια καθηγήτρια από άλλο τμήμα, βγήκε από την αίθουσά της για να κάνει παρατήρηση σε ομάδα μαθητών που έκαναν έντονη φασαρία.

Σύμφωνα με την μαρτυρία, ένας από τους φερόμενους ως δράστες που συμμετείχαν στο περιστατικό bullying ενάντια στον 15χρονο, έκανε μια πολύ άσεμνη χειρονομία στην καθηγήτρια, δείχνοντας της τα γεννητικά του όργανα. Στη συνέχεια την εξύβρισε αποκαλώντας την «γουρούνα» και φάλαινα».

Πάντα σύμφωνα με την μαρτυρία, ο μαθητής συνέχισε, χτυπώντας δυνατά -για να προκαλέσει ενόχληση- την πόρτα της τάξης της συγκεκριμένης καθηγήτριας ενώ αναβόσβηνε και τα φώτα στον διάδρομο έξω από την αίθουσα.

Στο σημείο έσπευσε μέλος της διεύθυνσης τoυ σχολείου, που απομάκρυνε τον 15χρονο και τον μετέφερε στο γραφείο των καθηγητών.

H τεχνική δυσκολία των ασφαλιστικών μέτρων 

Χθες πάντως, ήταν η ημέρα που το δικαστήριο έκανε δεκτό εν μέρει το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η οικογένεια μέσω του συνηγόρου της, Σπύρου Δημητρίου, εν αναμονή της απόφασης του σχολείου.

Τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν στις 27/04/2023 (σχεδόν έναν μήνα μετά το περιστατικό) και η απόφαση εκδόθηκε από το δικαστήριο, χθες 08/05/2023.

Το αίτημα της οικογένειας του 15χρονου ήταν να μην συνυπάρχουν ούτε στην ίδια τάξη, ούτε στα διαλείμματα, ο μαθητής που υπέστη το bullying και η ομάδα των δραστών που τού επιτέθηκαν.

Η απόφαση έγινε εν μέρει δεκτή από το δικαστήριο, αλλά άφησε ικανοποιημένη την οικογένεια.

Και αυτό, γιατί ναι μεν έγινε δεκτό το αίτημα για μη συνύπαρξη των μαθητών στον προαύλιο χώρο, σε εκδρομές, εκδηλώσεις κ.τ.λ-, όχι όμως και αυτό που αφορούσε στην κοινή παρουσία θύματος και θυτών στην ίδια αίθουσα. 

Πάντως, ο συνήγορος της οικογένειας δήλωσε προβληματισμένος ως προς το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση, πώς δηλαδή θα γίνει εφικτή στα διαλείμματα η απομόνωση των δραστών, από τον 15χρονο. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου, πρόκειται για μια σπάνια δικαστική απόφαση γύρω από υπόθεση μαθητικού bullying.

Εν τω μεταξύ, καθυστερήσεις υπάρχουν και ως προς την εκτέλεση όσων φέρεται να αποφάσισε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Αρσακείου Γυμνασίου, την Μεγάλη Τετάρτη (12/04/2023), μετά από μια ολονύχτια συνεδρίαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» αποφασίστηκε η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους έξι μαθητές. 

Το πόρισμα εστάλη στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «η οποία μπορεί να την εγκρίνει αυτούσια ή να την τροποποιήσει, αλλά και να την εκτελέσει», όπως είχε αναφέρει στην «Κ» στέλεχος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Αυτό αφήνει το περιθώριο -εκτός φυσικά από τυχόν τροποποίησή της- η απόφαση να εκτελεστεί αργότερα, κατά τη λήξη του σχολικού έτους. Επίσης, σε εκείνη τη φάση, στο πλαίσιο της παράλληλης ΕΔΕ που τρέχει από το σχολείο, για το περιστατικό, ετέθη σε διαθεσιμότητα καθηγητής, με το σκεπτικό ότι δεν εκτέλεσε σωστά τα καθήκοντά του την ώρα του απεχθούς συμβάντος.

Έκτοτε, έχουν περάσει τρεις εβδομάδες απραξίας γύρω από το θέμα. Σύμφωνα με στέλεχος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένει τώρα μια νέα συνεδρίαση του Συλλόγου Καθηγητών του Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού, πιθανόν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όπου θα εξεταστούν πιο επιστάμενα, οι νομικές πτυχές της απόφασης.

Όπως μάς είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας: «Το πόρισμα και η όλη διαδικασία γενικώς, είναι πολύ σπάνια στα χρονικά και από αυτή την άποψη, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν ερωτηματικά αλλά και να απαιτείται προσοχή στο πώς θα εκτελεστούν οι αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, ο καθηγητής που είχε τεθεί για κάποιες ημέρες σε διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, η οποία είναι σε εξέλιξη, επέστρεψε στη θέση του μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών των Αρσακείων Σχολείων, οι οποίοι θεώρησαν πως στο πρόσωπο του εν λόγω καθηγητή βρέθηκε ένας αποδιοπομπαίος τράγος.

Πάντως, η οικογένεια του 15χρονου θεωρεί πως όλα τα παραπάνω είναι προφάσεις και ηθελημένες καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και το θέμα να ξεχαστεί.

Μάλιστα, μιλώντας στην «Κ» η μητέρα του 15χρονου, ανέφερε πως δεν έχουν γίνει ακόμα προφανή πράγματα, όπως το να δοθεί από το σχολείο ψυχολογική υποστήριξη στον γιο της μετά το περιστατικό, αν και τουλάχιστον, η ομάδα των έξι δραστών δεν συμμετείχε στην πρόσφατη τετραήμερη εκδρομή του γυμνασίου που έγινε στο πλαίσιο της λήξης της σχολικής χρονιάς.

kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στα δικαστήρια για την απολογία του Κωνσταντίνος Φλώρος – Αντιμέτωπος με κακούργημα

Δήμος Αθηναίων: Έναρξη της «Ακαδημίας Ενέργειας»

Oμάδα Σύνταξης

Ο ΑΔΜΗΕ εισέρχεται στον κλάδο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Oμάδα Σύνταξης