athinaikanews.gr
47
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στη δεύτερη κάλπη – Όλες οι αλλαγές

Κοινοποίηση

Οι δεύτερες εκλογές ορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου. Τι θα ισχύσει στις κάλπες και ποιες οι διαφορές με τις πρώτες εκλογές.

Στις 25 Ιουνίου πρόκειται να γίνουν οι δεύτερες εκλογές, καθώς από τις πρώτες κάλπες δεν προέκυψε αυτοδυναμία κάποιου κόμματος.

Σήμερα (24/5) η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, έτσι ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Έτσι λοιπόν αναμένεται την Κυριακή 28 Μαΐου να διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος.

Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίστηκε ο Ιωάννης Σαρμάς, καθηγητής και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκ νέου διάλυση της Βουλής για την προετοιμασία των δεύτερων εκλογών στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν ξανά στις κάλπες να επιλέξουν ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές.

Σημειώνεται ότι για την αυτοδυναμία ένα κόμμα πρέπει να συμπληρώσει 151 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες κάλπες πήρε 146 έδρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την εντολή στην ΠτΔ προκειμένου να οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες.

Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες εκλογές

Στις δεύτερες κάλπες οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα κόμματα που διεκδίκησαν ψήφο στις πρώτες εκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στη διαδικασία.

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ποιο σύστημα θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.

Πού ψηφίζω; Η απάντηση με λίγα κλικ από το υπουργείο Εσωτερικών

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών.

Μπαίνετε στην πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις» και ενημερώνεστε για το δήμο και το εκλογικό τμήμα που ανήκετε.

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

  • Επώνυμο,
  • Όνομα,
  • Όνομα Πατέρα,
  • Έτος Γέννησης,
  • Όνομα Μητέρας (προαιρετικό).

Στην περίπτωση που γνωρίζετε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό σας, τότε τον συμπληρώνετε και μόνο με το επώνυμο μπορείτε να δείτε το εκλογικό κέντρο.

Μέσα από το mpp.ypes.gov.gr, ο πολίτης εισάγει τα στοιχεία του και έτσι βρίσκει επακριβώς το εκλογικό τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένος έτσι ώστε να ψηφίσει στις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τι είναι τα exit polls, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Oμάδα Σύνταξης

Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων

Oμάδα Σύνταξης

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν καλοκαιρινά Camps για 1.000 επιπλέον παιδιά

Oμάδα Σύνταξης