athinaikanews.gr
αρχείο λήψης 2024 05 31t113056.281
ΑΘΗΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επαναπατρίζονται τα λείψανα 9 Ελλαδιτών ηρώων – Αγνοούμενοι και πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Κοινοποίηση

Λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και καθώς δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι- θύματα των κατοχικών δυνάμεων του Αττίλα, επαναπατρίζονται σήμερα τα λείψανα 9 πεσόντων Ελλαδιτών οπλιτών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στη δύναμη της ΕΛΔΥΚ. Τρεις εξ αυτών, μάλιστα, δεν είχαν έως προσφάτως ταυτοποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Ι. Τζανετάκος

Εκτός των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι το στρατόπεδο της μονάδας στο Γερόλακκο Λευκωσίας στις 16 Αυγούστου 1974, όταν και κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής επιχείρησης ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλάσια και σαφώς καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, ταυτοποιήθηκε και ένας άνδρας της Α’ Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος Νοράτλας («Νίκη- 4») που μετέφερε τη διμοιρία του από τη Σούδα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας κατέπεσε στο λόφο της Μακεδονίτισσας χτυπημένο, κατά πάσα πιθανότητα, από φίλια πυρά. Πρόκειται για τον στρατιώτη (ΚΔ) Ηλία Τούλη, με καταγωγή από το Μάραθο του Ηρακλείου Κρήτης.

Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είναι οι Γεώργιος Αναλυτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης, Αλέξιος Χριστόπουλος, Αναστάσιος Κρατημένος, Γεώργιος Μαρτζάκλης, Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης και Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Οι Αναλυτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Τσιτιρίδης ταυτοποιήθηκαν προσφάτως από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στη Λευκωσία, με τη μέθοδο του DNA. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, πρόκειται για επαναπατρισμό των λειψάνων, που είχαν ταφεί στο μαρτυρικό έδαφος της Κύπρου.

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος ανήκε στη διμοιρία Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ υπό τον ηρωικό λοχαγό Σωτήριο Σταυριανάκο. Αμφότεροι ανήκαν στο λόχο διοικήσεως της μονάδας, ο οποίος παρέμεινε στο στρατόπεδο μέχρι τελικής πτώσεως.

Τα λείψανα των ηρωικών ανδρών θα υποδεχτεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με την απόδοση όλων των προβλεπόμενων στρατιωτικών τιμών. Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, θα παραβρεθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Τα οστά των μαχητών θα παραδοθούν αργότερα στις οικογένειές τους, προκειμένου να ταφούν στους τόπους καταγωγής τους.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε βαρύ κλίμα, οι ταφές τεσσάρων πεσόντων, των οποίων εντοπίστηκαν επιπλέον οστά. Πρόκειται για τους Γεώργιο Μπινάκη, Αθανάσιο Ξανθόπουλο, Χίος Φράγκο, Χαράλαμπο Σαρλιάν.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ταυτοποιήθηκαν και οι μαχητές της ΕΛΔΥΚ Σεραφείμ Ρούσσης και Δημήτριος Λούρμπας, τα οστά των οποίων όμως δεν θα επαναπατριστούν, τουλάχιστον προς ώρας.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα βρέθηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των ερευνών και των ταυτοποιήσεων. Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν σχεδόν παγώσει μετά το 2017, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνο η Τουρκία, κηρύσσοντας όλο και περισσότερες περιοχές των Κατεχομένων ως «στρατιωτικές ζώνες», γεγονός που παρεμποδίζει τις κινήσεις των ειδικών επί του πεδίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μαθεύτηκε ο λόγος, λυγίζουν κι οι πιο σκληροί: Γι’ αυτό ερχόταν κάθε 6 μήνες στην Αθήνα ο άτυχος Αντώνης

Oμάδα Σύνταξης

Ελένη Σταύρου: “Μια εναλλακτική, προοδευτική, βιώσιμη πρόταση για τη Δυτική Αθήνα”

Oμάδα Σύνταξης

Κ. Μπακογιάννης: Είμαι περήφανος για τη δυναμική, αποφασισμένη και υπερκομματική ομάδα μας

Oμάδα Σύνταξης