athinaikanews.gr
A8hna Kentro 2 4
ΑΘΗΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Επιδοτήσεις: Πράσινη αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο

Κοινοποίηση

Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώθηκε η προκήρυξη της δράσης «Athens Business Green Toolkit: αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με όρους πράσινης λειτουργίας για τη βελτίωση της εικόνας τους», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική 2014-2020», με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Αναπτυξιακή Α.Ε. (ΕΑΤΑ). Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 2.300.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής του έως τα 5.000.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στόχος της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών ενεργειακής απόδοσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού (Athens Business Green Toolkit). Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση της δράσης είναι:

• Εξοικονόμηση ενέργειας.
• Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
• Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος του ιστορικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
• Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των επιχειρήσεων και βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
• Πρόσθετα οφέλη και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η απασχόληση και η υγεία.

Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις παρακάτω οδούς:
Αγ. Μελετίου, Ι. Δροσοπούλου, Φωκίωνος Νέγρη, Ζακύνθου, Κυψέλης, Μαυρομματαίων, Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη, Αραχώβης, Εμ. Μπενάκη, Ακαδημίας, λεωφ. Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄, Μελεάγρου, Ησιόδου, λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου, λεωφ. Αρδηττού, Καλλιρρόης, Βρύγου, Θαρύπου, Ντουρμ, Φιλίνου, Ευρυδάμαντος, Κράτητος, λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, λεωφ. Συγγρού, Λαγουμιτζή, Αλ. Πάντου, Οδυσ. Ανδρούτσου, Φαλήρου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Πιττακού, Περιάνδρου, Μονής Αστεριού Τσαγκάρη, Τσάτσου, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Πλ. Μοναστηρακίου, Αρεως, Αδριανού, Αγ. Ασωμάτων, Απ. Παύλου, Ηρακλειδών, Θεσσαλονίκης, Αιγηίδων, Πανδώρου, Χαμοστέρνας, Αγ. Σοφίας, Χρυσ. Σμύρνης, Ταύρου, Μενεμένης, Κωνσταντινουπόλεως, Θ. Δηληγιάννη, Δομοκού, Σεπολίων, Λιοσίων, Πλ. Αττικής, Αδμηττού, Αγ. Μελετίου.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης ενισχύονται οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

– Εχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

– Διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑ∆ επένδυσης σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «Επιλέξιμες Δραστηριότητες (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων.

– Κατατάσσονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά τις 26.11.2017.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου αποκλειστικά εντός της περιοχής παρέμβασης της δράσης.

Δαπάνες

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι δαπάνες που αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες παρεμβάσεων:

• Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).

• Αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

• Αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας για χρήση ψύξης/θέρμανσης χώρων, αλλά και την παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.).

• Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας.

• Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού.

• Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

• Ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και ενεργειακούς ελέγχους πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος.

• Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001).

• Σύμβουλο έργου.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης (5/5/2021).

Ποσοστά ενίσχυσης

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Το ποσοστό ενίσχυσης επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων, για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, ανέρχεται σε 80% ενώ η ιδιωτική συμμετοχή καλύπτει το υπόλοιπο 20%.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στους ιστότοπους www.elanet.gr και www.espa.gr.

Προτάσεις υποβάλλονται έως την 8η Αυγούστου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συναυλία – αφιέρωμα στον Γιώργο Αρβανίτη – “Μελωδικοί Ταξιδιώτες” από τη Μικτή Χορωδία Δήμου Βύρωνα

Oμάδα Σύνταξης

Πέραμα: Ποινική δίωξη και στη μητέρα της 6χρονης που κακοποιήθηκε σεξουαλικά

Oμάδα Σύνταξης

20/06/2024 – 27/06/2024: Ανακοίνωση πρόσληψης με Σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου 10 ατόμων στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων