Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόοδος προς τους κλιματικούς στόχους του 2030
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προχωρά με θετικά βήματα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της για το 2030, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή η εκτίμηση καταδεικνύει ότι η ΕΕ έχει την ικανότητα να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 54% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, εφόσον οι χώρες μέλη εφαρμόσουν πλήρως τα προγραμματισμένα εθνικά μέτρα και τις πολιτικές της Ένωσης. Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής, τα περισσότερα κράτη μέλη βρίσκονται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου τουλάχιστον 42,5% μεριδίου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.
Ο Επίτροπος για το κλίμα και την καθαρή ανάπτυξη, Βόπκε Χούκστρα, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η τρέχουσα δυναμική. Σημείωσε ότι οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 37% από το 1990, ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί σχεδόν κατά 70%, καταδεικνύοντας ότι οι ενέργειες για το κλίμα και η οικονομική ανάπτυξη είναι αλληλένδετες. Επιπλέον, τόνισε ότι «η δέσμευσή μας για μια καθαρή μετάβαση προσφέρει σαφήνεια στους επενδυτές και ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ευημερία της Ευρώπης».
Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για μια καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, επισήμανε ότι το πράσινο θεματολόγιο αναδεικνύει τις ευκαιρίες εκσυγχρονισμού των οικονομιών και της βιομηχανικής καινοτομίας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ικανότητες και οι δράσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του 55% έως το 2030 και το 90% έως το 2040.
Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τη βούληση των κρατών μελών να μειώσουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των ενεργειακών τους συστημάτων, καθώς και να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.
Η τρέχουσα αξιολόγηση προσφέρει μια στέρεα βάση για τις συζητήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα στην πορεία της ΕΕ προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με στόχο το 2040 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Στο επόμενο στάδιο, οι εθνικές στρατηγικές πρέπει να μετατραπούν σε αποτελεσματική δράση, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας. Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση δημόσιων πόρων για μετασχηματιστικές επενδύσεις και την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και την ενορχήστρωση των προσπαθειών σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τρία κράτη μέλη — το Βέλγιο, η Εσθονία και η Πολωνία — δεν έχουν υποβάλει ακόμη τα τελικά τους σχέδια και η Επιτροπή τους καλεί «να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση».