athinaikanews.gr
35
ΑΘΗΝΑ

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα: Με εκπαίδευση από την FSB η «Μαρία Τ.» – Πώς αποκαλύφθηκε η δράση της

Κοινοποίηση

Τον πραγματικό ρόλο της «Μαρία Τ.», που ζούσε στην χώρα μας ως δήθεν φωτογράφος με… αδυναμία στις χειροτεχνίες και την πλεκτική, φαίνεται πως αποκάλυψε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε.

ΕΥΠ: Αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασκοπείας – Ποια είναι η «Μαρία Τ.», η δράση των «illegals»

Η «Μαρία Τ.» στην πραγματικότητα δεν είναι Ελληνίδα αλλά η Ρωσίδα «Irina A. S.», όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του enikos.gr, και φαίνεται πως δρούσε ως «illegal» στην Ελλάδα. Οι «illegal» αποτελούν μία ειδική κατηγορία κατασκόπων, που τοποθετούνται στο εξωτερικό και αναλαμβάνουν κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους.

Το κατασκοπευτικό θρίλερ με την «Μαρία Τ.» ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, με την έλευσή της στην χώρα μας. Η ίδια έπαιζε έναν ρόλο, προσποιείτο δηλαδή ότι είναι φωτογράφος και ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018. Ζούσε ως Ελληνίδα και είχε καταφέρει να εξαπατήσει ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα. Η ίδια, όμως, δρώντας υπό «βαθύ κάλυμμα», φαίνεται ότι αντλούσε πληροφορίες, τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε στους εντολείς της.

Δεν θα μπορούσε να ζει μία διπλή ζωή για σειρά ετών, εάν δεν ήταν καλά εκπαιδευμένη. Πληροφορίες του enikos.gr, αναφέρουν ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε εκπαιδευτεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα από την FSB, που επί της ουσίας διαδέχτηκε την KGB. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως Ευρωπαία πολίτης, θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του ρόλου της, ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε απόπειρα πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ αυτής της χώρας. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες φαίνεται ότι εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, προκειμένου να οικοδομήσουν την ταυτότητα και το προφίλ της «Μαρίας Τ.».

Μετά την ανακοίνωση της ΕΥΠ και την αποκάλυψη της υπόθεσης, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται. Ήταν άραγε μόνο η Ρωσίδα «Irina A. S.» που ζούσε στην χώρα μας ως «illegal» τα τελευταία χρόνια ή υπάρχουν κι άλλοι κατάσκοποι με τους οποίους συνεργαζόταν, και δρούσαν ή δρουν ακόμα με παρόμοιο τρόπο; Ερώτημα αποτελεί, επίσης, το ποιους παρακολουθούσε η πέραν πάσης υποψίας «Μαρία Τ.» και ποιες ήταν εκείνες οι πληροφορίες που ενδιέφεραν τόσο πολύ τους εντολείς της, ώστε να μπουν στον κόπο να «χτίσουν» επί σειρά ετών το ψεύτικο προφίλ της.

ΠΗΓΗ; enikos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Απόκριες στην Αθήνα. Μία μεγάλη καρναβαλική φιέστα. 23 ημέρες – 80 εκδηλώσεις – 55 σημεία.

Oμάδα Σύνταξης

Αλλαγή στη μέρα διεξαγωγής των Rapid Tests για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τη Μεγάλη Τετάρτη η διενέργεια των δωρεάν rapid test στο Δημαρχείο

Αναβλήθηκε η συνάντηση του Οικονόμου με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας – Επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός

Oμάδα Σύνταξης