athinaikanews.gr
Ap22327322381142 960x600
LIFE STYLEΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Η κινεζική λογοκρισία «ξαναγράφει» σιωπηλά την ιστορία της πανδημίας

Κοινοποίηση

Το Πεκίνο επί τρία χρόνια παρακρατά πληροφορίες αλλοιώνοντας την ιστορία της πανδημίας

Στις αρχές του 2020, την ίδια ημέρα που μια τρομακτική νέα ασθένεια πήρε επίσημα το όνομα Covid-19, μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα δημοσίευσε κρίσιμα δεδομένα που έδειχναν πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε ο ιός και ποιοι πέθαιναν.

Η μελέτη αναφέρθηκε σε προειδοποιήσεις για την υγεία σε όλο τον κόσμο και φάνηκε να αποτελεί πρότυπο διεθνούς συνεργασίας σε μια στιγμή κρίσης.

Μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο, οι ερευνητές απέσυραν αθόρυβα το έγγραφο, το οποίο αντικαταστάθηκε στο Διαδίκτυο από ένα μήνυμα που έλεγε στους επιστήμονες να μην το αναφέρουν. Λίγοι παρατηρητές σημείωσαν την περίεργη κίνηση, αλλά το όλο επεισόδιο έσβησε γρήγορα εν μέσω της φρενίτιδας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό που έγινε πλέον σαφές είναι ότι η μελέτη δεν αφαιρέθηκε λόγω λανθασμένης έρευνας. Αντιθέτως, αποσύρθηκε κατόπιν εντολής Κινέζων αξιωματούχων Υγείας εν μέσω καταστολής της επιστήμης. Αυτή η προσπάθεια έφερε ένα σύννεφο σκόνης γύρω από τις ημερομηνίες των πρώιμων περιπτώσεων Covid, όπως αυτές που αναφέρονται στη μελέτη.

«Ηταν τόσο δύσκολο να πάρουμε οποιαδήποτε πληροφορία από την Κίνα», είπε ένας από τους συγγραφείς, ο Αϊρα Λοντζίνι, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά δημοσίως, σε πρόσφατη συνέντευξη, την ιστορία της αφαίρεσης της μελέτης: «Υπήρχαν τόσα πολλά καλυμμένα και τόσα πολλά κρυμμένα».

Η λογοκρισία πληροφοριών από το Πεκίνο είναι πολύ βαθύτερη από ό,τι γνωρίζουν ακόμη και πολλοί ερευνητές πανδημίας. Η εκστρατεία λογοκρισίας του έχει στοχεύσει διεθνή περιοδικά και επιστημονικές βάσεις δεδομένων, κλονίζοντας τα θεμέλια της κοινής επιστημονικής γνώσης, σύμφωνα με έρευνα των New York Times.

Απόσυρση δεδομένων και εργασιών

Υπό την πίεση της κυβέρνησής τους, οι Κινέζοι επιστήμονες απέκρυψαν δεδομένααπέσυραν γενετικές αλληλουχίες από δημόσιες βάσεις δεδομένων και άλλαξαν κρίσιμες λεπτομέρειες στις έρευνες που υποβλήθηκαν σε ιατρικές επιθεωρήσεις. Οι συντάκτες των δυτικών επιθεωρήσεων επέτρεψαν αυτές τις παρεμβάσεις συμφωνώντας με αυτές τις επεξεργασίες ή αποσύροντας τις εργασίες για σκοτεινούς λόγους, σύμφωνα με διερεύνηση των Times σε περισσότερες από 12 ανακληθείσες εργασίες.

Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραπλανηθεί, αποδίδοντας αξιοπιστία σε αλλοιωμένα δεδομένα και ανακριβείς απολογισμούς.

Η καταστολή συνεχίζει σήμερα να γεννά παραπληροφόρηση και έχει εμποδίσει τις προσπάθειες προσδιορισμού της προέλευσης του ιού.

Η λογοκρισία αυτή εκτέθηκε προσφάτως σε δημόσια θέα, όταν μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δεδομένα γενετικής αλληλουχίας τα οποία είχαν συλλέξει Κινέζοι ερευνητές από μια αγορά της Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020, αλλά τα απέκρυπταν από ξένους ειδικούς για τρία χρόνια – καθυστέρηση που οι διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «ασυγχώρητη».

Οι ακολουθίες έδειξαν πως σκύλοι ρακούν, ένα ζώο που μοιάζει με αλεπού, είχαν αφήσει γενετικά ίχνη στο ίδιο μέρος όπου είχε απομείνει γενετικό υλικό από τον ιό, εύρημα που συνάδει με σενάριο στο οποίο ο ιός εξαπλώθηκε σε άτομα από παρανόμως εμπορεύσιμα ζώα στην αγορά εκείνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπου υποτίθεται πως καταχωρούνται αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον ιό, απλώς επέτεινε τη σύγχυση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας. Αφού εντοπίστηκαν σφάλματα, σε μια σημαντική έκθεση του Μαρτίου του 2021 από τον Οργανισμό και την Κίνα, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, υποσχέθηκε πως οι αξιωματούχοι θα διορθώσουν τα λάθη.

Δύο χρόνια αργότερα, αυτό δεν έχει γίνει. Η εσφαλμένη αναφορά παραμένει στο Διαδίκτυο, εμφανίζοντας ένα ανακριβές χρονοδιάγραμμα των πιο πρώιμων γνωστών περιπτώσεων. Ο Τ. Γιασάρεβιτς θέτει τώρα ερωτήματα, σχετικά με την έκθεση, στους επιστήμονες που τη συνέγραψαν.

«Αυτό είναι ένα βαθύ και από πολλές απόψεις ασυγχώρητο μυστήριο, όταν αποδείχτηκε ότι τα δεδομένα ήταν ψευδή», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής σχολής του Ινστιτούτου Ο’ Νιλ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας και επί μακρόν σύμβουλος του ΠΟΥ. «Είτε δείχνει ότι ο ΠΟΥ δεν επέμεινε αρκετά με την Κίνα, είτε ότι η Κίνα απλώς δεν συνεργάστηκε».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δολοφονία στην Κρήτη: «Ελάτε, τη σκότωσα» – Αυτός είναι ο 39χρονος που πυροβόλησε τη σύντροφό του

Συλλήψεις 4 ανηλίκων για ρατσιστική ομοφοβική επίθεση σε βάρος 26χρονου στο κέντρο της Αθήνας

Ουκρανία – Απάντηση στον Λούλα: Δεν θα απαρνηθούμε την Κριμαία για να τερματιστεί ο πόλεμος

Oμάδα Σύνταξης