Το νέο πλαίσιο τιµολόγησης που θεσπίστηκε µε τον νόµο 4951/2022 και τέθηκε σε ισχύ από 1ης Αυγούστου 2022 υποχρεώνει τους προµηθευτές να αναρτούν τα τιµολόγια του επόµενου µήνα στις ιστοσελίδες τους την 20ή ηµέρα του προηγούµενου µήνα µέχρι τις 23.59, ώστε οι καταναλωτές να µπορούν να επιλέξουν τον πάροχό τους, τον οποίο έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν ανά µήνα εάν το επιθυµούν, χωρίς κανένα πέναλτι.
Αυτό που από τον πρώτο µήνα εφαρµογής του µέτρου συνέβη και συνεχίζει να συµβαίνει είναι οι πάροχοι να καθυστερούν να αναρτούν τιµολόγια, αναµένοντας να δουν πρωτίστως πού θα κινηθεί η ∆ΕΗ που είναι ο ηγέτης της αγοράς, αλλά και οι υπόλοιποι για να προσαρµόσουν ο καθένας τα δικά του, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν πελάτες.
Ετσι, οι περισσότεροι αναρτούσαν τιµές στο παρά πέντε της προθεσµίας (λίγα λεπτά πριν από τα µεσάνυχτα δηλαδή), «µε ποτό», όπως έλεγαν και οι ίδιοι χαριτολογώντας, άλλοι µετά τα µεσάνυχτα και κάποιοι ακόµη και την επόµενη ηµέρα το µεσηµέρι, πρακτική που έχει προκαλέσει διαµαρτυρίες προς τη ΡΑΕ και από πλευράς άλλων παρόχων.
Τους τελευταίους µήνες, πέρα από τις εκπρόθεσµες ανακοινώσεις των τιµολογίων, οι πάροχοι προχώρησαν πολλά βήµατα παραπέρα στο κυνήγι των πελατών. Αρχισαν να διαθέτουν νέα προϊόντα, πέραν αυτών που είχαν αναρτήσει σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές, πολλές φορές σε τιµή κάτω του κόστους, τα οποία τα λανσάρουν στην αγορά ως «κράχτη».
Παίζουν επίσης µε τις εκπτώσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα σταθερές. Μπορεί δηλαδή ένα τιµολόγιο να παρέχει έκπτωση επί της ονοµαστικής τιµής για εµπρόθεσµη αποπληρωµή της τάξης του 30% για τους δύο πρώτους µήνες και µετά η έκπτωση να περιορίζεται στο 10%, ποντάροντας στο ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν µπαίνει στη διαδικασία της αλλαγής παρόχου ανά µήνα.
Η πρακτική αυτή προκάλεσε την εκ νέου παρέµβαση της ΡΑΑΕΥ (Ρυθµιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – µετεξέλιξη της ΡΑΕ), η οποία µε απόφαση που κοινοποίησε στους προµηθευτές µέσω επιστολής της στις 20 Απριλίου ενέκρινε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά µε τη δηµοσίευση των τιµολογίων, οι οποίες θα πρέπει –όπως αναφέρει– να υιοθετηθούν «αµελλητί», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλει τις προβλεπόµενες εκ του νόµου (4001/2001) κυρώσεις.
Στην επιστολή προς τους προµηθευτές, που αποκαλύπτει η Καθημερινή η ΡΑΑΕΥ επισηµαίνει µεταξύ άλλων ότι «η µη τήρηση της ηµεροµηνίας ανακοίνωσης των τιµολογίων αποτελεί κρίσιµη παράµετρο» για το επιδιωκόµενο αποτέλεσµα του νόµου, που είναι ο υγιής ανταγωνισµός και η δυνατότητα των καταναλωτών να λάβουν εγκαίρως γνώση και να επιλέξουν τη συµφερότερη λύση.
Η πρακτική της ανακοίνωσης προϊόντων και τιµών εντός του µήνα θεωρείται ως «καταχρηστική στρατηγική που αποσκοπεί στην αθέµιτη διεκδίκηση εµπορικού πλεονεκτήµατος» και «στρεβλώνει ανεπίτρεπτα τον ανταγωνισµό και παρακωλύει την άσκηση από τους καταναλωτές του δικαιώµατος επιλογής προµηθευτή», σύµφωνα µε τη ΡΑΑΕΥ. Αναφέρει µάλιστα ότι έχει εντοπίσει πρακτικές παραβατικής συµπεριφοράς τις οποίες εξετάζει για να υποβάλει κυρώσεις.
Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ, οι προµηθευτές οφείλουν πλέον να κοινοποιούν και στην ίδια τα τιµολόγια, που θα είναι ενεργά τον επόµενο µήνα µέχρι τις 23.50 της 20ής ηµέρας κάθε µήνα και να κοινοποιούν επίσης τους γενικούς και ειδικούς όρους της σύµβασης προµήθειας.
Η ΡΑΑΕΥ θα καταγράφει τα προϊόντα και τις τιµές µέχρι τις 10.00 το πρωί της 21ης ηµέρας εκάστου µήνα και θα τα αναρτά στην ιστοσελίδα της. Στην περίπτωση που οι τιµές δεν έχουν κοινοποιηθεί στη ΡΑΑΕΥ και δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προµηθευτή, το προϊόν θα αποκλείεται από την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, καθώς και από την ανακοίνωση της ιστοσελίδας e katanalotis. Oι προµηθευτές δεν θα µπορούν να τροποποιούν τις τιµές τους για τον επόµενο µήνα, καθώς και να αναπτύσσουν νέα προϊόντα µετά την κοινοποίησή τους στη ΡΑΑΕΥ.