athinaikanews.gr
Thpic
ΑΘΗΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου 2023 στον Βύρωνα

Κοινοποίηση

Με τη λαμπρότητα και το σεβασμό που απαιτεί η ημέρα γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου 2022 στο Δήμο Βύρωνα. Οι εκδηλώσεις άρχισαν από το πρωί με τις καθιερωμένες κωδωνοκρουσίες στους Ιερούς Ναούς και την έπαρση της σημαίας με τιμητικό απόσπασμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και των Προσκόπων Βύρωνα.

Ακολούθησε στις 10.30 η δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας, Βύρωνα χοροστατούντος του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου κ. Στέφανου Κωστόπουλου, Προϊστάμενου του Ιερού Ναού, Αγίας Τριάδος και την παρουσία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων Βύρωνα, των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων και επίσημων θεσμικών εκπροσώπων.

Στη συνέχεια το επίκεντρο του εορτασμού μεταφέρθηκε στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία  Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου πραγματοποιήθηκε στις 11.00 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Χριστόδουλο Κοτσίφη και Πατέρα Χρήστο Μπάρδη, Εφημέριοι του Ιερού Ναού, Αγίας Τριάδος.

Ακολούθησε, σύμφωνα με το τελετουργικό, η κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που άνοιξε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι θεσμών της κεντρικής διοίκησης και φορέων.

Εκ μέρους των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο Διευθυντής αυτής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ο γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής, Θανάσης Κλειάσιος, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΛΥΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ο πολιτευτής του Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Γεωργιάδης. Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού, Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης: Για την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα ο αντιπρόεδρος, Δημήτριος Κρέτσης, για την Οργάνωση μελών Βύρωνα Ανατολικά και για την Οργάνωση μελών Βύρωνα Δυτικά του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  η Ματίνα Μουταυτσίδου συντονίστρια της Οργάνωσης Δυτικά και ο Κώστας Βιτωράτος αναπληρωτής συντονιστής της οργάνωσης  Δυτικά, για την τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΒΥΡΩΝΑ τα μέλη Ελένη Θειακογιάννη και Σπύρος Σφυρής. Για την ΟΝΝΕΔ Βύρωνα ο Αντιπρόεδρος Παύλος Γρούμπας – Μανιατάκος.

Εκ μέρους των Δημοτικών Παρατάξεων κατέθεσαν στεφάνι: για τη «Δημοτική Πρωτοβουλία-Στάση Βύρωνα» η δημοτική σύμβουλος Σοφία Δασκαλάκη και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βασίλης Πάγκαλος, για τη «Νέα Εποχή Βύρωνα-Χρήστος Γώγος» ο επικεφαλής Χρήστος Γώγος,  για τη δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Βύρωνα» ο επικεφαλής Μίλτος Μπαντής, για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών «Δύναμη Ελπίδας» ο επικεφαλής Αλέξης Σωτηρόπουλος, για την «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» η επικεφαλής Βασιλική Σάρολα, η «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» αντί στεφάνου προσέφερε το ποσό των 20€ στον Σύλλογο Φίλων Απογόνων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Στεφάνι κατέθεσε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δεμπόνος.

Η κατάθεση στεφάνων συνεχίστηκε εκ μέρους του Αστυνομικού Τμήματος  Βύρωνα από την Αναπληρώτρια Διοικήτρια Υπαστυνόμο Α΄, Στέλλα Γεωργακέλη και το από το Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα από τον Υπαστυνόμο  Β΄ Αχιλλέα Παπαχαρείση.

Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακό Τμήμα Βύρωνα κατέθεσε στεφάνι η πρόεδρος Βίκυ Μακρυδάκη και ακολούθησαν:  το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Καρέα, οι Εθελοντές του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» αντί στεφάνου, προσέφερε το ποσό των 50 € στο Σπίτι του Αγωνιστή.

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα κατέθεσε στεφάνι, εκ μέρους όλων των Σχολείων της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) του Δήμου Βύρωνα.

To Σωματείο Μικροπωλητών ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ αντί στεφάνου προσέφερε στο Σπίτι Γαλήνης Χριστού Αγίου Δημητρίου ένα γεύμα υπέρ των απόρων σιτιζομένων και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα τιμώντας τους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα, αντί για στεφάνι κατέθεσε το ποσό των 50 € στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα.

Η ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΟΣ και ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Αθλητικός Σύλλογος Βύρωνα κατέθεσαν στεφάνι, ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΥΡΩΝΑ αντί στεφάνου θα ενισχύσει οικονομικά το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για την Πανιώνιο Στέγη ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλης Τζαφάς κατέθεσε στεφάνι, για την Πανελλήνια Οργάνωση «Ελληνική Εστία» Παρ/μα Βύρωνα, κατέθεσε η Αντιπρόεδρος Λίτσα Χρυσανθοπούλου, για την Διεθνή Οργάνωση Γυναικών Ελλάδος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» παρ/μα Βύρωνα, κατέθεσε λουλούδια, η πρόεδρος Ρένα Παπαγεωργίου. Στεφάνι κατέθεσαν ακόμα ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα Παγκρατίου Καισαριανής και  ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα Βύρωνα. Η  Ένωση  Ηπειρωτών Βύρωνα αντί στεφάνου προσέφερε το ποσό των 50 € στην Ενορία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, κατέθεσε στεφάνι η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Ρένα Παπαγεωργίου και ο υπεύθυνος για το Δίκτυο Βυρωνικών Πόλεων και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γεώργιος Ντόβολος. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού του Χορού και της Παράδοσης «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» αντί στεφάνου προσέφερε το ποσό των 40 € στο Φιλόπτωχο ταμείο της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων. Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοπανά αντί στεφάνου προσέφερε 50 € στην Ενορία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων. Εκ μέρους της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» και του Διευθυντή της Γεώργιου Ντόβολου κατέθεσαν λουλούδια μαθητές της Σχολής. Η χορευτική ομάδα της Ένωσης απανταχού Ευρητανησσών για την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρυτανίας, αντί στεφάνου προσέφερε δωροεπιταγές αξίας 50 € στο Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Βύρωνα. Εκ μέρους του συλλόγου ΔΡΩ-ΖΩ, ο πρόεδρος και δημοτικός σύμβουλος Διονύσιος Βώβος, αντί στεφάνου προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης στις 4 Ενορίες του Δήμου μας και τέλος ο Σύλλογος Πραστού και Τσακωνιάς «Πραστός A’ χώρα Nάμου» κατέθεσε στεφάνι.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησε η παρέλαση μαθητών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων  της πόλης στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης με τη συνοδεία της Μπάντας των Προσκόπων της Τοπικής Εφορείας Βύρωνα και με την καθοδήγηση του Δρ. Κώστα Μερδενισιάνου που είχε το γενικό πρόσταγμα των εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 2022 ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με την υποστολή της σημαίας που έγινε με τιμητικό απόσπασμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και Προσκόπων Βύρωνα.

Πανηγυρικός Χαιρετισμός του Δημάρχου Βύρωνα στην Παρέλαση για την Επέτειο Απελευθέρωσης 25ης Μαρτίου 2023

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Χρόνια πολλά!

Καλωσορίσατε για μία ακόμη χρονιά στη γιορτή του Βύρωνα προς τιμήν της πατρίδας μας.

Καλωσορίσατε στην επέτειο της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και του Αγώνα για τα Ιδανικά και τις Αξίες μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως και κάθε χρόνο, για να αποδώσουμε τις προσήκουσες τιμές σε όλους όσοι πάλεψαν προκειμένου για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και την ευημερία του τόπου μας.

Φέτος όμως έχουμε κι έναν ξεχωριστό λόγο που μας ενώνει εδώ, κι αυτός δεν είναι παρά να τιμήσουμε τη νέα γενιά, να τιμήσουμε τους μαθητές και τους προσκόπους, το αύριο της χώρας μας, αυτούς στους οποίους θα αφήσουμε τη σκυτάλη της ιστορίας και, ελπίζουμε, μια καλύτερη και όχι χειρότερη χώρα από αυτή που οι δικές μας γενιές παρέλαβαν.

Τα παιδιά μας, θα συμφωνήσετε πιστεύω όλοι, δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε στο μυαλό μας ως άλλες Ιφιγένειες για θυσία, προκειμένου να φυσήξει ούριος άνεμος στη χώρα μας. Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τα προφυλάξουμε και να τα βοηθήσουμε όπως οφείλουμε. Οτιδήποτε άλλο, είναι ίδιον μιας κυνικής και απάνθρωπης αντίληψης στην οποία όλοι είμαστε αναλώσιμοι και σύμφωνα με την οποία δεν είμαστε άνθρωποι, με σώμα, πνεύμα και ψυχή, αλλά άψυχα και εναλλάξιμα γρανάζια σε μια μηχανή.

Για τα παιδιά μας θυσιάζουμε τις ζωές μας, ξενυχτάμε για να τα παρηγορήσουμε, χάνουμε τον ύπνο μας από την ανησυχία μας να είναι ασφαλή κι ευτυχισμένα, για τα παιδιά μας θα κάναμε τα πάντα.

Αυτές οι σκέψεις ίσως σε πολλούς από εσάς να ακούγονται υπερβολικές, ή ακόμα περισσότερο, ρομαντικές. Ήταν όμως ο Αγώνας του ’21 λιγότερο ρομαντικός; Γι’αυτές ακριβώς τις σκέψεις δεν επαναστάτησαν οι Έλληνες; Για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ο Λόρδος Μπάιρον, προς τιμήν του οποίου ο Βύρωνας ονομάστηκε, έκανε τα πάντα για την Ελλάδα, έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα. Και τελικά έδωσε και την ίδια τη ζωή του για τη χώρα μας, ρωτώντας στο τέλος της ζωής του, “τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;”.

Αυτό το πνεύμα αυτοθυσίας για τα ιδανικά και τις αξίες που από τ’αρχαία χρόνια μας έρχονται, αυτό πρέπει να ξαναβρούμε. Όχι να ζητάμε από άλλους να θυσιάζονται όσο εμείς στεκόμαστε αγέρωχοι και αμέριμνοι σε θέσεις ευθύνης.

Ελευθερία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη.

Τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε και όχι να αποδομήσουμε. Τρεις πυλώνες που όλοι μας θα πρέπει να δεχόμαστε ως την ελάχιστη συνθήκη συνύπαρξης σε μια οργανωμένη κοινωνία.

Πέρυσι τέτοιες μέρες, τόνιζα πως η Ελευθερία δεν είναι ένα αγαθό που μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο και πως όσοι το πιστεύουν αυτό, δεν είχαν παρά να κοιτάξουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ένα χρόνο αργότερα, τίποτε δεν έχει αλλάξει και το μήνυμα πρέπει να παραμείνει το ίδιο.

Και ο Βύρωνας στέκεται αρωγός σε κάθε αγώνα για τα υψηλά ιδανικά, όπως στέκεται αρωγός δίπλα σε κάθε λαό που μάχεται για την ελευθερία του.

Η Ειρήνη πρέπει πάντοτε να είναι το ζητούμενο, προφανώς όχι σε βάρος της Δημοκρατίας. Αυταρχισμός και Ειρήνη δεν πάνε μαζί. Αυτό μας διδάσκει τελικά η Επέτειος της Επανάστασης του 1821.

Και η Δικαιοσύνη; Πολύ απλά, χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς απόδοση και ικανοποίηση του περί Δικαίου αισθήματος, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνική Ειρήνη. Και χωρίς κοινωνική Ειρήνη, διολισθαίνουμε στην απολυταρχία, οπότε χάνουμε και την Ελευθερία.

Και τι σημαίνει εν τέλει Ελευθερία; Σε αυτό το ερώτημα απάντηση δίνει η ίδια η Επανάσταση. Με έναν πολύ περίεργο τρόπο, Ελευθερία σημαίνει δέσμευση. Ναι μεν είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τις πράξεις μας, γιατί αυτό σημαίνει για καθέναν από εμάς σε ατομικό επίπεδο Ελευθερία, κάθε πράξη όμως έρχεται με την ευθύνη της και τις συνέπειές της. Ελευθερία, σημαίνει ανάληψη ευθύνης για κάθε απόφαση που παίρνουμε, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Γι’αυτό και η Ελευθερία έρχεται πάντοτε με κάποιο κόστος.

Φίλες και φίλοι,

Καθώς θα θαυμάσουμε και θα χειροκροτήσουμε ευθύς αμέσως τα παιδιά της πόλης μας, που αποτελούν το μέλλον της, ας φροντίσουμε να τα να τα διδάξουμε να είναι υπεύθυνοι και ελεύθεροι πολίτες, αφού πρώτα το μάθουμε κι εμείς οι ίδιοι. Και να ξαναθυμηθούμε πώς είναι να απαιτούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς τους ίδιους και για τις οικογένειές μας. Γιατί κανείς δεν βελτίωσε τη ζωή του σχολιάζοντας και μεμψιμοιρώντας από τον καναπέ, οι κατακτήσεις διεκδικήθηκαν και κερδίθηκαν στους δρόμους.

Κλείνοντας λοιπόν, ας θυμηθούμε τι έχει πραγματικά σημασία, και ας μνημονεύσουμε όπως κάθε χρόνο, τον στίχο του Σολωμού στον Εθνικό μας ύμνο: “Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!”

Χρόνια πολλά σε όλους,

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας,

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Έσβησε η φωτιά στην Καλλιθέα – Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο

Oμάδα Σύνταξης

Αγωνιώδης έκκληση του πτηνοτροφικού κλάδου για άμεση επίλυση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων

Το μετρό της Αθήνας συναντά το μέλλον του

Oμάδα Σύνταξης