Η κάθοδος της Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον προς το Σύνταγμα κυλούσε άνετα – στις 23.30, μισή ώρα πριν από την αλλαγή του χρόνου, λίγοι ήταν εκείνοι που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας.
Μετά την Σέκερη και κυρίως στα φανάρια απέναντι από την Μ. Βρεττανία, στο σημείο όπου διασταυρώνονται η λεωφόρος Αμαλίας με την Β. Σοφίας, υπάρχει ανάσχεση, σχεδόν κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Όσοι εκείνη την ώρα βρίσκονται στα οχήματα τους, φοβήθηκαν ότι δεν θα προλάβουν να φτάσουν στον προορισμό τους πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα.
Η εικόνα, ωστόσο, που προκαλούσε εντύπωση ήταν αυτή από το πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί περιμετρικά και εντός της πλατείας Συντάγματος.
Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα: Ο συνωστισμός των Πακιστανών και οι αντιδράσεις-1Στην κάτω πλευρά και γύρω από το δέντρο ήταν συγκεντρωμένες οικογένειες αλλοδαπών. Μανάδες με μαντίλες έσπρωχναν καροτσάκια και δίπλα οι σύζυγοι είχαν βάλει τα καλά τους. Αυτοί, ως επί το πλείστον, φορούσαν μάσκες.
Όσο ανέβαινες προς τα πάνω, η συγκέντρωση του πλήθους ήταν όλο και πιο πυκνή. Κατεξοχήν παρέες νεαρών από την κεντρική Ασία (Πακιστάν, Αφγανιστάν, κλπ), για κάποιο άγνωστο λόγο είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, μολονότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποια εκδήλωση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Η ατμόσφαιρα ήταν ευφρόσυνη, οι παρέες τραγουδούσαν και χόρευαν. Ανεβαίνοντας προς την Αμαλίας το πλήθος ήταν όλο και πιο πυκνό, στα σκαλάκια δεν έπεφτε καρφίτσα, η εξέδρα ήταν γεμάτη, με άλλα λόγια. Και οι περισσότεροι δεν φορούσαν καν μάσκες…
Υπήρχε έντονος συγχρωτισμός που σε καμία περίπτωση δεν συμπορευόταν με το ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων που είχε προηγηθεί (40.560).
Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα: Ο συνωστισμός των Πακιστανών και οι αντιδράσεις-2
Στις 23.45 έπεσε ένα πυροτέχνημα, κάποιοι θεώρησαν ότι άλλαξε ο χρόνος και άρχισαν να φωνάζουν με πανηγυρική διάθεση.
Στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας -στο σημείο που καταλήγουν τα σκαλάκια και σε όλη την έκταση του πλακόστρωτου- υπήρχε συνωστισμός. Κάποιοι στέκονταν πλέον στη διαχωριστική νησίδα στη μέση του δρόμου, ενώ η παρουσία του πλήθους πύκνωσε μπροστά στον ανοιχτό χώρο, πριν από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Λίγα λεπτά πριν από τις 12 έρχεται η ώρα για την αλλαγή της φρουράς, τρεις τσολιάδες και δύο δεκανείς αλλαγής εμφανίζονται και οι παριστάμενοι βγάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα και αρχίζουν να φωτογραφίζουν.
Εκείνη τη στιγμή στο σημείο ήταν ελάχιστοι οι Έλληνες, πολλοί οι αλλοδαποί και πενιχρές οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ένα περιπολικό βρισκόταν στο σημείο της εξόδου του Μετρό, κάποιες μηχανές της ΔΙΑΣ περιπολούσαν.
Πώς βρέθηκαν εκεί;
Οι εκατοντάδες αλλοδαποί, που συγχρωτίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος για την αλλαγή του χρόνου, ενώ δεν υπήρχαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις και υπήρχε ξεκάθαρη απαγόρευση, βρέθηκαν εκεί μαζικά.
Η απορία που γεννήθηκε ήταν αν είχαν κάποια πληροφορία για να μεταβούν εκεί ή αν υπήρξε συγκεκριμένη πρόσκληση. Από την πλευρά του, ο Πακιστανικός Σύλλογος Ελλάδας χαρακτήρισε «αυθόρμητη και όχι οργανωμένη» τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Σε επιστολή που απέστειλε ο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος του Πακιστανικού Συλλόγου Ελλάδας, Syed Mohammad Jamil, τόνισε ότι «δεν ήταν σε γνώση μας ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων δεν θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος όπως κάθε χρόνο».
«Τα μέλη μας, μόλις ενημερώθηκαν από τις Αστυνομικές αρχές αποχώρησαν αμέσως ειρηνικά. Θα θέλαμε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δείξει επιείκεια στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, για την ακύρωσή τους», προστίθεται στην επιστολή.
Σημειώνεται ότι σε ελέγχους που έγιναν από τους αστυνομικούς στην πλατεία Συντάγματος, βεβαιώθηκαν 60 παραβάσεις σε βάρος συγκεντρωθέντων, που δεν φορούσαν μάσκες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στην επιστολή της Πακιστανικής Κοινότητας, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ακυρώσουμε κανένα πρόστιμο που επέβαλε η ΕΛ.ΑΣ στα μέλη της πακιστανικής κοινότητας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα γιατί δεν φορούσαν μάσκα. Οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους ακόμη και αν η παρουσία των ανθρώπων αυτών ήταν πράγματι αυθόρμητη».
Αναλυτικά η επιστολή του Πακιστανικού Συνδέσμου:
«Ως Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδας- Πακιστάν θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η συγκέντρωση Πακιστανών υπηκόων την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα ήταν αυθόρμητη και όχι οργανωμένη.
Δεν ήταν σε γνώση μας ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων δεν θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος όπως κάθε χρόνο. Τα μέλη μας μόλις ενημερώθηκαν από τις Αστυνομικές αρχές αποχώρησαν αμέσως ειρηνικά. Θα θέλαμε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δείξει επιείκεια στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, για ακύρωσή τους.
Ως Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα- Πακιστάν θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ενεργούμε σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές του Ελληνικού Κράτους.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Να είστε καλά.
Με εκτίμηση
SYED MOHAMMAD JAMIL
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλάδας- Πακιστάν».
Πολιτικές αντιδράσεις
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις εικόνες στην πλατεία Συντάγματος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Οι εικόνες αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες. Μόλις τις είδα, εγώ κάλεσα την Αστυνομία και μου είπαν ότι αυτό κράτησε περίπου μισή ώρα» είπε. Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί του είπαν ότι τους έγινε ενημέρωση πως δεν θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, λόγω των μέτρων για την πανδημία και μέσα σε μισή ώρα είχαν φύγει οι συγκεντρωμένοι από την Πλατεία Συντάγματος.
«Κάθε χρόνο συμβαίνει αλλοδαποί να βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος για την αλλαγή του χρόνου. Από το 2000 είδα πλάνα στο Youtube, καθώς οι Έλληνες είναι στα σπίτια για την αλλαγή του χρόνου», συμπλήρωσε.
Επιθετική δήλωση μέσω tweet έκανε για το θέμα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.