athinaikanews.gr
Athens Tgr Sustainability 17
ΑΘΗΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στελεχώνεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου Αθηναίων – Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση που θα πιστοποιήσει 64 στελέχη του δήμου ως «Μέντορες Ενέργειας» 

Κοινοποίηση

Το διαδικτυακό σεμινάριο «άνοιξε» με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η στελέχωση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με σκοπό να περιορίσει το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και να αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο υποστήριξης των ενεργειακά ευάλωτων κατοίκων της πόλης.

Πριν από λίγες μέρες, 64 εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων έλαβαν μέρος στο διαδικτυακό Σεμινάριο Εκπαίδευσης Συμβούλων και Μεντόρων Ενέργειας, που διοργανώθηκε μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου (ΕΑΤΑ), προκειμένου να στελεχώσουν το Γραφείο, αφού πιστοποιηθούν ως Σύμβουλοι και Μέντορες Ενέργειας.

Το σεμινάριο «άνοιξε» ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος αφού καλωσόρισε την εθελοντική συμμετοχή των στελεχών του δήμου, επικρότησε την προθυμία τους να συμβάλουν στην προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, είναι η πρώτη δράση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονα της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής κρίσης. Είναι μία “ομπρέλα” προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα για την προστασία των ασθενέστερων».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ, Ιωάννης Γεώργιζας, επισήμανε:

«Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου Αθηναίων είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του σε όσους δημότες χρειάζονται την υποστήριξή του. Θερμές ευχαριστίες στα περισσότερα από τα 60 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συμβάλουν στην αποτελεσματική λειτουργία του, μέσω της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης που τούς παρέχει ο δήμος. Με τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τη σημασία της σωστής ενεργειακής συμπεριφοράς σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, αλλά και την απήχηση που έχει αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια η οποία φέρει τη «σφραγίδα» του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα».

Από την πλευρά της, η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, ανέφερε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ο χώρος και οι θέσεις εργασίας στην Κοινωνική Υπηρεσία για τη λειτουργία του Γραφείου. Παράλληλα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη γρήγορη και αποτελεσματική πρόοδο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος, το οποίο συμβάλλει, όπως είπε, στην κοινωνική πολιτική του δήμου. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Χριστίνα Ευθυμιάτου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και μετεξέλιξη του Γραφείου με ευρύτερο αντικείμενο.

Επόμενο βήμα η πιστοποίηση των Συμβούλων Ενέργειας

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ομάδας του ευρωπαϊκού έργου “Power Poor” από το δίκτυο Δήμων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που προέβαλαν τους στόχους και τα εργαλεία του έργου. Ακολούθησε η παρουσίαση του φαινομένου της Ενεργειακής Φτώχειας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και οι συμπεριφορικές αλλαγές, τα βασικά χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα, οι προκλήσεις και ορισμένες καλές πρακτικές των Ενεργειακών Κοινοτήτων και καινοτόμων σχημάτων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας.

Στην παρουσίαση αναδείχθηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή της μέσα από τα ΣΔΑΕΚ (Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος), τον τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό και κυρίως μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας Γραφείων Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας στους δήμους.

Επόμενο βήμα είναι η πιστοποίηση των συμμετεχόντων ως Σύμβουλοι και Μέντορες Ενέργειας, καθώς και η στελέχωση και έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κολωνός: 36 συλλήψεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης – Ποια είναι τα 4 νέα πρόσωπα

Oμάδα Σύνταξης

ΑΔΕΔΥ για επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού – Η βία ασκείται από οργανωμένα συμφέροντα

Oμάδα Σύνταξης

Εκλογές 2023 – Τσίπρας στον ΑΝΤ1: «Ο Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση, γι’ αυτό αρνείται το ντιμπέιτ»

Oμάδα Σύνταξης