athinaikanews.gr
Solidaritynow Kentro Allileggyis Athinas
ΑΘΗΝΑΑΤΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΙΝΗΣΗ

SolidarityNow: Εκδήλωση στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΟΧ

Κοινοποίηση

Σε ένα ζεστό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στο Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης στην Αθήνα (ΚΑΑ), παρουσία του Δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, μία εκδήλωση γεμάτη ιστορίες, συναισθήματα και αριθμούς, που αποτυπώνουν το έργο του Κέντρου στο πλευρό των πιο ευπαθών ομάδων για το διάστημα Αύγουστος 2022-Μάιος 2023.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Το τρέχον χρονικό διάστημα αποτελεί την 3η φάση χρηματοδότησης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), γνωστού και ως EEA Grants, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2023. Αξίζει να τονίσουμε ότι το Κέντρο Αλληλεγγύης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 με πρώτο χρηματοδότη τα ΕΕΑ Grants, που είδαν και αναγνώρισαν σε αυτό τις δυνατότητες και την ανάγκη να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο.

Από το 2014, το Κέντρο Αλληλεγγύης βρίσκεται αδιάλειπτα στο πλευρό των ευπαθών ομάδων, παρέχοντας δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας – νομική, κοινωνική, λογιστική, ψυχολογική, απασχόλησης – σε όλους όσους έχουν ανάγκη χωρίς διακρίσεις. Το διάστημα αναφοράς, έχουν ωφεληθεί συνολικά 1.965 άνθρωποι μέσα από 7.336 ατομικές συνεδρίες.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός, καλωσόρισε το κοινό και υπογράμμισε: «Το έργο που υλοποιούμε στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας δεν αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς. Είναι μέρος του συνολικού ανθρωπιστικού έργου του οργανισμού, που μέσα από τις δράσεις του, υποστηρίζει τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας για να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτικές. Είμαστε περήφανοι για τους 350.000 ανθρώπους που έχουμε βοηθήσει συνολικά μέχρι σήμερα. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τις συνεργασίες, με πλέον καίρια αυτή με τον Δήμο της Αθήνας, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου. Σήμερα, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και των δωρητριών χωρών καθώς και τον Δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, για τη πολύτιμη υποστήριξή τους στο έργο μας, και να ευχηθώ το ίδιο για τα χρόνια που έπονται.»

Στη συνέχεια, o Christian Halvorsen, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα, δήλωσε: «Το ΚΑΑ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης στην πράξη. Ήμουν εδώ το 2013 όταν ακόμα διαμορφωνόταν ο χώρος, προτού ξεκινήσει τη λειτουργία του και είμαι σίγουρος πως οι άνθρωποι που έχουν περάσει από εδώ έχουν να πουν αναρίθμητες ιστορίες για το πώς άλλαξε η ζωή τους. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η Νορβηγία μέσω των EEA Grants υπήρξε από τους πρώτους δωρητές/ υποστηρικτές του Κέντρου».

Από την πλευρά του διαχειριστή της επιχορήγησης των ΕΕΑ Grants, ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Διευθυντής των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants στην Ελλάδα, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα των επαγγελματιών στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow για τα δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και για το αποτύπωμα του έργου τους στις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων. Η υποστήριξη του Κέντρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα των ΕΕΑ Grants και γίνεται στη βάση της αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Την αρωγή του Δήμου της Αθήνας και την αγαστή συνεργασία του με έναν φορέα της Κοινωνίας των Πολιτών εξήρε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ανέφερε: «Ο Δήμος υποστήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία δημιουργίας Κέντρων Αλληλεγγύης σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα και για την πόλη μας και συνεχίζει σταθερά να το κάνει κατά την περίοδο των 10 χρόνων λειτουργίας του SolidarityNow. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε αρωγοί τέτοιων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών. Θα ήθελα να συγχαρώ το SolidarityNow για την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και για το σπουδαίο έργο που υλοποιεί μέσα από το Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα, το οποίο ελπίζω να συνεχίσει με το ίδιο σθένος και ενέργεια και στο μέλλον».

Σημαντικές στιγμές της περιόδου Αύγουστος 2022-Μάιος 2023 ακολουθούν επιγραμματικά:

Διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων που λαμβάνουν υποστήριξη από το Κέντρο (αποφυλακισμένοι, Έλληνες άνω των 50 ετών, ΛΟΑΤΚΙ+, Ρομά, άνθρωποι χωρίς χαρτιά).
Άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των εκτοπισμένων από την Ουκρανία, με υποστήριξη στη διαδικασία καταγραφής στην υπηρεσία ασύλου, με σεμινάρια πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ψυχολογική υποστήριξη.
27% των ωφελούμενων της Υπηρεσίας Απασχόλησης εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.
25% των ωφελούμενων του Κέντρου είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
169 άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε μορφή σύντομων βίντεο με μαρτυρίες ωφελούμενων του Κέντρου. Ανάμεσά τους ο Idryssa, από την Ακτή Ελεφαντοστού, ένα από τα θύματα βασανιστηρίων που ωφελούνται πολλαπλά από τις υπηρεσίες του Κέντρου. Σήμερα, με τις συντονισμένες προσπάθειες του Κέντρου και άλλων οργανώσεων, ο Idryssa είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας, εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα και αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα ένταξης και δύναμης ψυχής.

Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή επιχορήγησης τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.

ΠΗΓΗ:epixeiro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Πανουργιάς

Oμάδα Σύνταξης

Συλλαλητήριο για το ναυάγιο στην Πύλο: 21 συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Oμάδα Σύνταξης

Χωρίς αυτοκίνητα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας από μέσα Ιουνίου και για τουλάχιστον τρεις μήνες

Oμάδα Σύνταξης